Miikka Keränen Vihreä poliitikonalku vaihtaa välillä vapaalle ja puhuu kulttuurista, musiikista, ruuasta - kaikista pienistä ilmöistä.

Koko kansan Jenni

Harvoin ilahdun viihdeuutisista niin paljon kuin tänä iltana. Sanalla sanoen häikäisevä Jenni Vartiainen on yksi Vain elämää -sarjan seuraavan kauden osallistujista. Tämän uutisen innoittamana päätin vihdoin kirjoittaa lyhyen ylistyksen Suomen johtavalle naisartistille ja arvioida, mitä Vartiaisen kappaleita sarjan kanssaosallistujat voisivat esittää.

Jenni Vartiainen on kiistatta yksi Suomen musiikkitaivaan kirkkaimmista tähdistä. Vartiaisen musiikki menestyy myyntitilastoissa olematta kuitenkaan hengetöntä, kaupallista nykyhumppaa. Päinvastoin, Vartiaisen kappaleita voisi luonnehtia jopa yksittäisiksi taideteoksiksi. Henki, ajatus ja tunne kappaleiden takaa välittyy myös kuulijalle. Jos musiikkiin voi rakastua, niin minä olen korvia myöten pihkassa Vartiaisen kappaleisiin. 

Vaikka musiikki ei ole itsessään kaupallista, ei voi väittää, etteikö Vartiaisella olisi ympärillään osaavia markkinoijia. Levyiltä nostetaan single-julkaisuiksi juuri oikeat kappaleet, juuri oikeaan aikaan. Vartiaisen tiimi on onnistunut hyödyntämään oikeat saumat melko täydellä musiikin kilpailukentällä. Vartiainen on myös tulkinnut muiden kappaleita ja ottanut ahkerasti osaa erilaisiin projekteihin. Ikuisena seurakuntanuorena olen iloinen Jennin tulkinnoista Tilkkutäkki -levyillä. 

Laulajien ja esiintyjien ansioiksi ei nykypäivänä kuitenkaan kelpaa enää vain musiikki. Laulajilta odotetaan koko pakettia, ja markkinoille onkin tuotava levyjen lisäksi myös koko persoona. Tässäkin Vartiainen on onnistunut loistavasti. Suomalaiset pitävät Jennin tarinasta: nuori nainen aloitti tyttöbändistä ja saavutti suosionsa kovalla työllä. Vartiainen on myös noussut suomalaisten tietoisuuteen tyyli-ikonina. 

Onnistunut myyntityö, osaaminen levytysstudiossa tai pettämätön tyylitaju eivät ole tietenkään kaikki kaikessa. Todellisen artistin mitta nähdään yleensä vasta live-esiintymisissä. Itse en ole koskaan ollut mitään keikkaihmisiä, mutta Vartiaisen keikka Rovaniemellä oli jotain mykistävää mahtavaa. Olin aivan eturivissä, ja sain kokea koko keikan huikeuden täydellisesti. Oman elämykseni kruunasi keikan lopussa se hetki, kun Jenni otti minua käsistä kiinni ja sanoi hymyillen kiitos. Ehkäpä artistikin arvosti vannoutuneen fanin intoa. 

Homoseksuaalina olen erityisen kiitollinen Vartiaiselle ja koko hänen tiimilleen kappaleesta Ihmisten edessä. Suomessa harvoin tehdään mitään näin rohkeaa musiikin saralla, ja kappale onkin varmasti varmistanut paikkansa suomalaisen hlbti-yhteisön sydämissä. Toivon, että saan joskus elämässäni mahdollisuuden kiittää sekä Jenniä että kappaleen takana olevia henkilöitä tästä kyseisestä kappaleesta.

Tiedän Jennin ansioituneena ja lahjakkaana artistina tulkitsevan muiden kappaleita Vain elämää -sarjasa samalla sielukkuudella kuin omaa musiikkiaan. Odotankin innolla tunteiden tulkkausta etenkin jostain Paula Vesalan (PMMP:n) kappaleesta. Jennin ihailijana odotan kuitenkin muilta Vain elämää -osallistujilta paljon. Seuraavat kappaleet ovat osa omia suosikkejani Jennin tuotannosta ja toivoisin kuulevani niitä myös sarjassa:

Tuhannet mun kasvot

Laulu kertoo mielestäni siitä, miten on joskus vaikeaa päästää irti vanhasta. Etenkin, jos se on oma vanha minuus, joka pitäisi pystyä jättämään taakse. Laulu siitä, miten kaikkeen liittyy kuitenkin pohjimmiltaan epäilys mahdottomuudesta. Siitä, miten ristiriitaisuus ei ole paha asia, vaan normaalia. Minä en sovi mihinkään muottiin, et voi lukea kasvoiltani aitoja tunteitani. En tiedä itsekkään, missä minun olisi hyvä olla - eikä minun tarvitsekaan tietää. 

Tämä kappale on yksi suurimpia suosikkejani, koska samaistun kappaleen sanomaan usein hyvin vahvasti. Toivon, että Paula Vesala tulkitsisi tämän kappaleen sarjassa. 

Ihmisten edessä

Laulu on kaunis rakkaustarina naisparista. Se onnistuu täydellisesti sisäistämään kaiken sen, mitä nykypäivän kielletty rakkaus on. Kuinka samaan aikaan kaikkea varjostaa pelko, mutta miten rakkaus on kuitenkin niin voimakas, että se voittaa kaiken. Kuinka kaiken yhteiskunnallisen keskustelun mylleryksen keskellä on kuitenkin vain pieni yksilö, rakastunut nuori nainen. Kaikki kiteytyy siihen, että saanko pitää sinua kädestä.

Mitä muuta voin sanoa, kuin että rakastan tätä kappaletta ja olen niin kiitollinen, että tämä laulu on maailmaan tehty. Kun tasa-arvoinen avioliittolaki tulee Suomessa voimaan, aion laulaa tätä kurkkuni pohjasta. 

Toivon, että Toni Wirtanen esittäisi tästä miesparille sovitetun version. 

Kerro miltä se tuntuu

Maailma kahlitsee meitä monilla tavoin. Irti päästäminen on joskus miltein mahdotonta. Laulu kertoo siitä, miten pienikin pako todellisuudesta tuntuu siltä, että kaikki olisi tehtävä lopullisesti ja radikaalisti. Tunne siitä, että ei enää hallitse omaa elämäänsä, vaan haluaisi riuhtoa itsensä siitä irti, on hyvin voimakas. Se tuntuu iholla asti. 

Tämä laulu on omia suosikkejani siksi, että itse kaipaan irti päästämisen tunnetta hyvin usein. Se vapauden tunne, mistä laulusta kerrotaan - sitä minäkin kaipaan!

Esiintyjäkaartin luettuani ajattelin, että tämä kappele voisi sopia hyvin Elastiselle. Hänessä on sellaista seikkalijanluonnetta. 

Elämänperhonen

Äkkiseltään kepeältä kuulostava kappale kertoo kuitenkin hyvin synkästä aiheesta. Joku haluaa lähteä liian aikaisin tästä maailma. Luovuttaa kesken. Toivottomuuden edessä suuret haavekuvat eivät auta, vaan voima jatkaa huomiseen pitää löytää aivan pienistä asioista. Kesäillasta ja hyönteisestä, joka kutittaa ihoasi. 

Kappale voisi sopia erinomaisesti hieman tummempisävyisesti tulkittuna Toni Wirtaselle. Lauloihan Apulantakin jo aikanaan kappaleessa llona perhosesta, joka ei jaksanut. 

Missä muruseni on

Kun kuulin tämän kappaleen ensikerran, olin mielestäni toivottoman rakastunut erääseen henkilöön. Silloin nuo sävelet ja sanat sitoivat itsensä tiivisti raastavan rakkauden tunteeseen, enkä pääse tuosta tulkinnasta eroon. Laulu vie kuulijan siihen unen ja todellisuuden välimaastoon, jossa poskilla vierivät kyyneleet ovat sekoitus ikävää ja aitoa toivomusta rakkaansa onnellisuudesta - oli se sitten vaikka ilman itseä. 

Jostain syystä haluaisin ehdottomasti kuulla, kuinka Paula Koivuniemi tulkitsisi tämän. Voimaa ja tunteiden paloa ei ainakaan puuttuisi. 

Halvalla

Joskus ihminen joutuu nöyrtymään, pyytämään anteeksi ja anomaan itselleen ymmärrystä. Laulu kertoo hetkestä, kun ymmärtää kaiken haihattelun ja toisen laiminlyömisen olleen virhe. Siitä toiveesta ja pelosta, joka herää yön unettomina tunteina: ethän jätä minua. Kaikki on paljasta, enää ei tarvitsisi pelata. Väsynyt sydän ymmärtää vihdoin, missä koti on.

Vesa-Matti Loiri tekisi tälle kappaleelle kunniaa. (Edit: En kirjoittaessani tiennyt, että Vesa-Matti Loiri on tehnyt tästä jo oman versionsa, oho!) 

Seili

Seilin maailmassa on jotain melankolisen kaunista. Perinteisen suomalaista. Mystiikka kohtaa elämän karut realiteetit. Tuomittujen saari, jonne heikot soudetaan, ja josta ei pääse enää sinne mentyään pois, on kuitenkin kaiken toivottomuuden keskellä kaunis. 

Paula Vesalan tulisi ehdottomasti esittää tämä kappale. 

Minä ja hän

Länsimaissa maailmaa rajoittaa kuoleman ehdottomuus. Meille luvataan taivas, mutta se on jotain muuta kuin mitä maailma meille antaa. Ajattomuudessa piilee kuitenkin mysteeri. Ehkä tunnetun maailma rajojen toisella puolella epätoivoisesti rakastuneet sielut voivat vihdoin löytää toisensa, ja viettää sen huikean elämän, jota eivät saaneet eläessään koskaan viettää. Ehkä emme poistukaan, vaan saamme toisen mahdollisuuden ilman maallisia velvollisuuksia.

Samuli Edelmann osaa tulkita voimakkaita tunteita, ja tällainen ajaton seikkailu sopisi hänelle mainiosti. 

Suru on kunniavieras

Laulu on kuin suomalaisen sielunmaisemaa ylistävä kansanlaulu. Kaikki se melankolia ja surumieli, joka suomalaisuuteen kuuluu kiteytyy tämän laulun maailmassa. Kaikki on pelkistettyä, mutta mitään ei pyydellä anteeksi. Surua ja menetystä ei voi maailmassa paeta, parempi siis kunnioittaa sitä.

Esiintyjien joukosta tämä kappale kuuluu ehdottomasti Paula Koivuniemelle. Hänen roisoinen äänensä yhdistettynä tämän kappaleen tahtiin olisi mitä oivallisin yhdistelmä. 

Minä sinua vaan 

Rakkautta ylistetään tässä laulussa kuin pyhistä pyhintä: sitä ei saa edes mainita. Kuin yliluonnollinen voima se ulottaa otteensa kaikkeen elämässä. Se näkyy luonnon eläimissä, se ei lopu edes kuolemaan. 

Vesa-Matti Loirin voimakas ääni ja tulkinta olisivat tälle laululle juuri se, mitä tällä tv-sarjalla etsitään. 


Kiitos Nelonen, kun tuot näin uskomattoman artistin mukaan tv-sarjaan. Vaikka kaupallinen tv menee yleensä vain kukkaron ehdoilla, niin tämä tv-sarja tekee kyllä myös palveluksen koko suomalaista musiikkia arvostavalle kansalle. En malta odottaa muiden tulkintoja Jennin kappaleista, enkä Jennin tulkitsemia muiden lauluja. Jenni voisi tulkita esimerkiksi kappaleita Pahempi toistaan, Enkelten tuli, Väärin, Oo siellä jossain mun, Joku raja, Joutsenet, On suuri sun rantasi autius tai Hetken tie on kevyt. Olisi huikeaa kuulla myös Toni Wirtasen ja Jenni Vartiaisen duettona Jos sä tahdot niin. Mutta näitä ja monia muita biisejä odotellessa! 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Jenni Vartiainen on hieno artisti, kuten kirjoitat.
Ainut asia mikä minua hänessä häiritsee, on epäselvä artikulointi.
Vai kuuluuko se kenties kuvaan?

Jennillä "kuolemattomia" lauluja, esim. juuri Ihmisten edessä.
Itse pidän erityisesti mystisestä laulusta Minä ja hän.

PS Enkä mäkään haluu kuolla tänä yönä!

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa