Miikka Keränen Vihreä poliitikonalku vaihtaa välillä vapaalle ja puhuu kulttuurista, musiikista, ruuasta - kaikista pienistä ilmöistä.

Arvostelu: Euroviisut 2017

Hyvät lukijat! Tässä se taas on: Euroviisujen arvostelu vuosikertaa 2017! Luvassa siis täysin epäakateeminen sekä virheitä, stereotypioita ja turhaa hömppää sisältävä arvio kaikista kisaajista. Kerron myös suosikkini sekä lopussa tietenkin viisuhengessä omat pisteeni koko kisaan! Olkaa hyvät!

Semifinaali 1:
 

RUOTSI

Niin, että ettehän te voittaa vain halua? Sillä tämä kotikutoinen Justin Timberlake on niin tyylipuhdas viisuvoittaja, että olen sanaton. Tämän semifinaalin tähti on tässä heti kättelyssä, ei voi oikein muuta sanoa. Mutta käykö liian laskelmoitu kappale kuitenkin viisukansalle hermoon?

 

GEORGIA

Georgia jätti kerran kisat välistä, kun ei saanut kettuilla Venäjälle kappaleella We don’t wanna put in, josta siis viimeiset kaksi sanaa piti tietenkin tulkita Putin. Joten nyt Georgia päätti työntää sodanvastaisen kappaleensa vasten jokaisen viisufanin kasvoja ihan häpeilemättömän kovaa. Kyllä, tajusimme, rauha on kallisarvoinen asia. Mutta tietty aggressio jää mieleen!

 

AUSTRALIA

Perskuta, kun Australia haluaa voittaa! Tyylipuhtaiden viisujen tehtaalta on tänä vuonna laitettu Eurooppaan enkelikasvoinen Isaiah, joka pyrkii hurmaamaan viisukansan katsomalla silmiin ja ilmaisemalla suuria tunteita pelkkien kulmakarvojensa liikkeillä. Ei näin harkittua vetoa voi vihata, koska se on vähän kuin valkosuklaa-Twix: eihän tällä nyt mitään tee, mutta eikai se yksi uusi suklaapatukka nyt karkkihyllyä kaada?

 

ALBANIA

Albania on usein valinnut edustajansa ensimmäisten joukossa. Kappale julkaistaan aluksi alkuperäiskielellä, ja sitten se käännetään englanniksi lähempänä kisoja. Niin oli myös tänä vuonna: Linditan World oli paljon sielukkaampi albaniaksi. Tai noh, kuinka paljon sielukkuutta nyt tällainen tekele on tekijöiltään voinut vaatia? Valitettavasti Albania ei ole ainoa maa, joka päätti lähettää kisoihin naisen laulamaan jotain voimakastahtoista. Valitettavasti Albania ei myöskään ole ainoa maa, joka epäonnistuu säväyttämään - lopputulos on lattea ja nopeasti unohdettu jollottelu.

 

BELGIA

Belgian Blanche saa vaivoin laulettua huuliensa välistä keskinkertaista poppia, jota itse käyttäisin ensikuulemalta ehkä jonkin keskinkertaisen nuorten elokuvan lopputekstien taustamusiikkina. Voi, kuinka kaipaankaan Loïc Nottet’ia - vaikka kyllä tämäkin kappale paranee muutaman kuuntelukerran jälkeen!

 

MONTENEGRO

Montenegro tuo viisulavalle hieman KAZAKY-henkisen tanssikappaleen. Valitettavasti se raadollinen tönkköys, josta KAZAKY’n kappaleissa pidin, on korvattu massoja kosiskelevalla, modernilla iskelmällä.  Erottuu joukosta, mutta on melkoinen pettymys.

 

SUOMI

Edustuskappaleemme Blackbird oli mielestäni aluksi liian tylsä. Toki se edelleen hukkuu näiden voimakkaiden naisartistien inflaatioon, mutta erottuu kyllä edukseen. Arktinen kuulaus on ehkä niche, mutta se toimii, sillä se on jotain uutta. Tässä pelkistäminen on osa tarinaa, ei pelkkää harhaluuloa siitä, että kyllä pelkkä laulu riittää. Ei se riitä. Viisukansa janoaa kokemusta, elämystä.

 

AZERBAIJAN

Kappale alkaa lupaavasti: Tässä hieman modernia mystiikkaa EDM-tahdeilla. Mutta kuten kappaleen nimi Skeletons jo enteilee, jää se kaipaamaan lihaa ympärilleen. Tässä ollaan jo oikeilla jäljillä, mutta varovaisuus harvoin tuottaa viisuissa tulosta. Jään odottamaan lavashow’ta, joka laittaa minulle jauhot suuhun.

 

PORTUGALI

Nyt tiedän miten ne vanhojen Disney-elokuvien taustabiisit on tehty: päissään ja liian isossa puvuntakissa. Mutta oho, hän ei laula englanniksi. Mutta oho, hän ei myöskään laula sellaista laulua, jota jaksaisin sen kummemmin kuunnella. Toki joku voi tykätä tällaisesta vähän klassisemmasta laulelmasta, mutta mielestäni näiden kulta-aika oli ja meni.

 

KREIKKA

MItä ihmettä! No, tämä oli kyllä yllätystanssipop! Alku kun on viisukappaleiden suosikkigenreä: Disney-prinsessojen kootut (hylätyt) teokset. Valitettavasti mieleni ei tee hyppiä tai juhlia, joten kokonaisuus epäonnistuu kaikissa tavoitteissaan. Videossa toistuva ylenpalttinen silmien räpsyttely tosin luo niin naiivin kuvan, että ei nyt liiaksi kannata suuttua.

 

PUOLA

Ensikuulemalta tämä on vähän tylsähkö, mutta paranee ajan myötä. Etenkin kun vertaa siitä näihin muihin diivatehtaan tuotoksiin, jotka eivät oikein uskalla mennä sinne synkkään päähän, vaan heiluvat turvallisesti siellä vollotus-osastolla. Ehkäpä tässä on Suomen pahin kilpailija.

 

MOLDOVA

Epic Sax Guy tekee paluun! Tai no, ei tee. On siellä guy, ja on sillä sax, mutta eihän tämä nyt. Ei. Ihan mukiinmenevä nykykappale, mutta jättää toivomisen varaa ainakin yhden mieleenpainuvan kertosäkeen verran.

 

ISLANTI

Aluksi nomen est omen toimii myös Islannin kohdalla: Kappale Paper jää valitettavan läpinäkyväksi ja heiveröiseksi. Mutta ei perhana, kun tuo kertosäkeen alku iskee välillä läpi jopa unessa. Kuuntele pari kertaa, ja korvamato on tehnyt pesän. Jää nähtäväksi, riittääkö kolme minuuttia - epäilen.

 

TSEKKI

Edes Sia’lta ja/tai Lordelta pöllitty musiikkivideon estetiikka ei pelasta tätä rallattelua. Jos on haettava jotain nostalgiaa männävuosilta, niin voisiko olla edes sellaista tupakansavun sumuista 1920 -lukua? Jotain särmää?

 

KYPROS

Viisut on liian ulkonäkökeskeinen kilpailu, ja minä olen pinnallinen paska. Sillä tämä keskinkertainen etno-vaikutteinen nykybiisi olisi mielestäni parempi, jos esittäjä olisi (minun makuuni) komeampi. Hyi minua, mutta tuskinpa olen ainoa viisuyleisön kakkapää.

 

ARMENIA

Myös Armenia luotti, että “copy+paste edellisen vuoden voittaja” olisi avain onneen. Tosin Armenia kävi myös Euroviisujen kestovarastolla ja hakenee sieltä esityksensä tueksi kiusalliset esiintymisasut ja koreografiat. Ainakin kansallissoittimen taustarämpytys sieltä löytyi. Mitäänsanomaton kappale jättää odottamaan alkamistaan koko kolmeksi minuutiksi.  

 

SLOVENIA

Kiitos Slovenia, eihän nämä viisut olisi viisut olleetkaan ilman tällaista pliisua, tuhanteen kertaan kuultua … mikä tämä nyt sitten onkaan. Pop-balladit tulevat melkein aina samasta muotista, mutta tämä tuntuu olevan kasattu siitä muovailuvahasta, joka jäi muotin ulkopuolelle.

 

LATVIA

Voi pahus Latvia, anteeksi. Sain puhelimeeni viestin, enkä sitä lukiessani edes huomannut, että teidän kappaleenne alkoi soida. Erinomainen taustakappale siis esimerkiksi opiskeluun, kun siihen ei osaa kiinnittää mitään huomiota. Jotain jäänteitä nuorekkaasta, modernista pop-musiikista löytyy, mutta melko onneton tekele siitä tuli.


 

Jatkoon:

 

 

Omat suosikit: Ruotsi, Suomi, Islanti, Puola, Belgia, Armenia, Moldova, Kypros, Azerbaijan, Montenegro.
 

Veikkaus: Ruotsi, Australia,  Portugal, Montenegro, Azerbaijan, Puola, Suomi, Islanti, Armenia, Georgia.


Semifinaali 2:
 

SERBIA

Peruskauraa, joka onnistuu kuitenkin hieman jopa yllättämään. Viisuissa liian usein kertosäe on muuta kappaletta huonompi, mutta tässä ollaan se perisynti onnistuttu peräti välttämään. Paranee, kun kuuntelee useammin, mutta ei tästä taida mestariteosta tulla, vaikka kuuntelisi vuoden putkeen.

 

ITÄVALTA

No, voi söps. Mikä feel-good -song. Paitsi että haluan yleensä heittää radion ikkunasta tällaisen kuullessani.

 

MAKEDONIA

Ah, there is a God. Jotain vähän erilaista! Etenkin musiikkivideo puhuttelee, mutta saa nähdä miten se ja koneellisesti tehostettu laulanta onnistuvat viisulavalla. Joko noustaan uusiin sfääreihin, tai tehdään mahalasku. Oli tulos mikä tahansa, niin ei tarvitse Janan yksin tanssia, vaan on siellä iso viisukansa mukana karkeloissa!

 

MALTA

Nimestään huolimatta tämä kappale ei ole mitenkään erityisen henkeäsalpaava. Viisujen diivatehtaan sitä parempaa erää, mutta ei kuitenkaan parhainta Seppälää. Yritetään kovasti, mutta ehkä jopa liikaa.

 

ROMANIA

Jodlausta! Ja Joulupukin verstaalta karannut Tuhma Tonttu! Ja aivan sietämättömän onneton kovis! Mutta siis tällaiset kakofoniset oksennukset on toisaalta yksi paras asia viisuissa - missä muuallakaan tällaista kuulisi!

 

ALANKOMAAT

Kyllä me vähemmästäkin tajutaan Alankomaat, että ette tahdo niitä viisuja ensi vuonna, mutta ette ihan kokonaan menettää viisukasvojanne. Ei tarvitse näin keskinkertaista ysäripoppia laittaa silti - viesti vastaanotettu!

 

UNKARI

Näitä vartenhan koko viisut järjestetään: Jokainen maa saa vuorollaan tuoda vähän etnistä väriä ja omaa kansallista tuntumaansa! Mutta en valita, musiikki on kohdillaan ja miehen laulanta on parhaimmillaan jopa hypnoottista - ja huonoimmillaan unettavaa. Päätä itse.

 

TANSKA:

Jaa, myös Tanska teki tänä vuonna tilauksen viisujen diivatehtaalle. No, ei voi yrittämisen puutteesta syyttää. Mutta eihän tässä mitään uutta tai yksilöllistä ole, eihän? Tyylipuhdas tuotos, joka varmasti menestyy, mutta en vielä silti varaisi ensi keväälle matkaa Köpikseen.

 

IRLANTI

Ensireaktioni oli, että hohhoi. Mutta parin kuuntelukerran jälkeen tämä alkaa hivuttautua ihon alle, ja pesiä sinne jotain kasvustoa. Ja kappaleen loppu on niin viisuklassikkoa, että alta pois. Vielä nämä nuorten poikien sydäntäriipaisevat balladit eivät ole käyneet tylsiksi, mutta varoitan: sen aika on jo ihan käsillä.

 

SAN MARINO

Voi, minivaltio parkaa. Valentina Monetta on kai jo neljättä kertaa viisulavalla, ja pikkuhiljaa on käyty kaikki musiikkityylit läpi. Ja voin kertoa, että tämä(kään) ei ole napakymppi. Sekä biisi että esiintyjät ovat ainakin 15 vuotta liian myöhään tätä tekemässä.

 

KROATIA:

Seriously. Sie et just aloittanut tätä kappaletta Einsteinin lainauksella. Sie et tehnyt sitä. Oh my God, loppu on pakko olla pelkkää kuraa. Ja kyllä, niin on. Paitsi jos satut tykkäämään siitä, että se Phil Collinsin pöytälaatikkoon jäänyt roska höystetään oopperalla.

 

NORJA:

Kovin on nykyaikainen kappale, tai siis olisi nykyaikainen jos elettäisiin yhä vuotta 2014. Mutta kyllähän näitä miesoletettujen tekemiä puoli-dance -kesähittejä nyt kuuntelee enemmin kuin selkäänsä ottaa. Paitsi että en osaa laulaa tätä ikinä oikein, vaan laulan että “I’m gonna kill that boy…VOICE. “. Ei freudilaisia, ei.

 

SVEITSI:

Tämä on nyt ehkä se viisujen diivatehtaan kruunu tänä vuonna. Tähän on uskallettu laittaa se riittävä hippunen rosoisuutta, mikä tarvitaan painottamaan epätoivoista Disney -nostalgiaa. Mutta sanoma taotaan kyllä viisukansalle tutuilla askelmerkeillä tajuntaan niin, että heikompaa hirvittää. Tykkään, mutta vain koska minut on ohjelmoitu tykkäämään.

 

VALKO-VENÄJÄ

Tämä iloinen rallattelubiisi voisi olla se mukava tasapainottava tekijä, jota tämä synkistely diivailujen kyllästämä viisukevät kaipaa. Mutta siirappisuudessaan ylitsepursuava kappale ei ainakaan minun tajuntaani ehdi valua, mutta toki ihan kiva kuulla välillä muutakin kuin englantia. Yritys hyvä, mutta ei silti.

 

BULGARIA:

Moni maa yrittää kosiskella ääniä näillä melkein laittoman nuorilla pojilla. Ja Bulgaria osuu ehkä lähimmäs tällä mystisen androgyynisellä kokonaisuudella. Jännityksellä odotan itse esitystä, sillä jos se onnistuu tuomaan sen puuttuvan palasen tähän melkein Game of Thrones -henkiseen tunnelmaan, niin hyvä on.  

 

LIETTUA:

On ikävää, kun yrityksesi tehdä pilaa viisuista epäonnistuu, ja kaikki luulee, että laitoit tällaisen kappaleen kisaamaan ihan tosissaan. Ai, mitä? Eikö ole vitsi tämä? No, pitäähän se jonku rima alitttaa!

 

VIRO:

Säästökuuriversio vuoden 2015 Viron kappaleesta. Kenties? Ei tämäkään huono ole, ja paranee jopa useampien kuuntelukertojen myötä. Toimiva lavashow voi jopa hämätä sen verran, että et muista kaivata jotain uutta ja rohkeaa, joka veisi kappaletta eteenpäin.

 

ISRAEL:

Myös Israel yrittää herättää henkiin vuoden 2015 viisutunnelmiaan. Yrittäisi mieluummin herätellä uudelleen vuosia 2010 tai 2005. Mutta ihan kiva bilebiisi tähän semifinaalin loppuun! Eikä kommeita poikia moittia piä. Edes silloin, kun musiikkivideo on (taas) vain Tel-Avivin mainosvideo tms.


Jatkoon:

Omat suosikit: Makedonia, Viro, Bulgaria, Norja, Israel, Unkari, Serbia, Sveitsi, Irlanti, Romania.

Veikkaus: Sveitsi, Serbia, Malta, Unkari, Tanska, Irlanti, Kroatia, Bulgaria, Norja, Makedonia


Finaali:

ITALIA

Italia on onnistunut tuottamaan siitä erikoisen kappaleen, että siinä mielestäni sekä liikaa asioita että ei kuitenkaan mitään, mihin tarttua. Tavallaan todella hurmaava, mutta toisaalta totaalisen hermoja raastava. Ymmärrän, miksi joku tästä ehkä tykkää, mutta itselleni ei kolahda.

 

UKRAINA

No, siitä ei ole pelkoa, että Ukraina menisi voittamaan kahdesti putkeen. Mutta vastoin täysin omaa luonnettani minun on todettava, että tämä kappale on erittäin tervetullut lisä viisuihin tänä vuonna. Melankolissävytteinen rock suorastaan loistaa täältä muun joukosta!
 

RANSKA

Ai, että mie tykkään! Minun makuuni sopiva yhdistelmä ranskalaista salaperäisyyttä ja viisujen vaatimaa camp-huumoria, joka vielä peräti vähän tanssittaa. J’adore!

 

SAKSA

Saksan kohtaloksi voi koitua se, että kappale ei pääse semifinaaleihin hakemaan vauhtia. Finaalissa tämä kappale hukkuu massaan, vaikka viisuissa tämä voisi olla muuten ihan menestyksekäs kappale. Ei tällä voittoa kotiin viedä, mutta hyvät arvosanat tästä voi silti myöntää.

 

ESPANJA

Mies ja kitara. Monet rakastaa, mie vihhaan. Kyllä, vaikka ne toisi sinne myös muita soittimia lavalle. Etenkin jos kyseessä on näin ylioptimistinen kesäbiisi.

 

ISO-BRITANNIA

Myös Iso-Britannia kärsinee siitä, että se ei pääse näyttämään kynsiään semifinaaleissa, ja tämä kappale tuntuu finaalivaiheessa jo vähän tylsältä. Koska ei tämä ole huonoin diivatehtaan tuotos, mutta katsojaäänistä käydään kova kisa.


1 piste: Ukraina
2 pistettä: Viro
3 pistettä: Norja
4 pistettä: Bulgaria
5 pistettä: Suomi
6 pistettä: Puola
7 pistettä: Islanti
8 pistettä: Makedonia
10 pistettä: Ranska
12 pistettä: Ruotsi. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa