Miikka Keränen Vihreä poliitikonalku vaihtaa välillä vapaalle ja puhuu kulttuurista, musiikista, ruuasta - kaikista pienistä ilmöistä.

Suomi mukaan Junior Euroviisuihin!

Kun Lasten Eurovision laulukilpailut alkoivat vuonna 2003, ajattelin, ettei Suomi voisi koskaan osallistua, sillä eihän täältä löydy lapsilaulajia. Tenavatähdet oli jo unohdettu, eikä musiikkitaivaalle näyttänyt sopivan tai edes pyrkivän nuoria tulokkaita. Tilanne on nyt kuitenkin jokseenkin toinen.

Vaikka olisitkin onnistunut välttämään radiosoiton, niin viimeistään sosiaalisessa mediassa eteesi on tänä keväänä isketty ihkauusia laulutähtösiä. Vimman aloitti skeittaileva Robin ja nyt saman suosioaallon vauhtiin kärkkyy myös omaan peiliinsä sukeltava, japanilaispoppia mukaileva Tuuli-tyttönen. Ja onhan näitä tuoreita laulajalupauksia nähty jo muunmuassa Talentissa eivätkä painajaisunet Kanasta ja Staraokesta ole unohtuneet. Suomalaislapset siis hamuavat mikin varteen siinä missä eurooppalaiset kanssasisarensakin.

 

Lasten Eurovision laulukilpailut (Lasten Euroviisut, Junior Euroviisut, junnuviisut ja niin edelleen – tiedättehän, rakkaalla lapsella...) eivät eroa aikuisten Euroviisuista paljoakaan. Joidenkin mielestä erot voivat olla jopa vain positiivisia: kappaleet tulee esittää omalla äidinkielellään ja kappaleen tulee olla esittäjän itse sanoittamana. Lapsi siis raapustaa oman rallatuksensa ja biisiraakile sitten työstetään valmiiksi ammattilaisten kanssa. Toki voimme keskustella siitä, onko suotavaa, että pieni tyttö laulaa ”olisin enemmin kuollut kuin tavallinen”, kuten Espanjan edustaja teki vuonna 2004 (ja voitti!) Valtava etu tavallisiin viisuihin verrattuna on kuitenkin se, ettei esitettävistä kappaleista joka toinen ole ruotsalaista käsialaa eikä viisukansa joudu sietämään järkyttävän huonoa englantia, kun sitä jokin onneton ja osaamaton yrittää vääntää.

 

Suomen viisukarsinnat aikuisten kisoihin olivat tänä vuonna melkoinen pettymys. Uusi karsintatapa oli äärimmäisen sekava, eikä se onnistunut innostamaan katsojia lainkaan. Uuden Musiikin Kilpailun (UMK) voi puolestani heittää romukoppaan saman tien. Tulin, kokeilin, failasin – end of story! Suomen viisumaailmaa tuntuu hallitsevan myös jokin näkymätön suomenruotsalais-mafia, sillä jo kahtena vuonna peräkkäin viisuedustajamme on ollut suomenruotsalainen. Ja tänä keväänä Suomen edustaja jopa lauloi ruotsiksi. Iiks! Mafia-teoriaani vahvistanee myös se, että Suomi ei ota osaa Junior Euroviisuihin, mutta ottaa kyllä osaa MGP (Melodi Grand Prix) Nordiciin, joka on huonosta junnuviisu-menestyksestään suivaantuneiden Pohjoismaiden oma lasten viisuviritelmä. Ja MGP Nordicissa tuli aluksi laulaa vain ruotsiksi, nyt mukaan saa osallistua myös suomen- ja saamenkieliset, jos vain osaavat myös ruotsia - mutta Suomi on silti osallistunut vain ruotsinkielisillä kappaleilla.  Salaliitto! Vallankaappaus!

 

Suomen tulisi käydä edes yrittämässä onneaan junnuviisuissa. Voitimmehan me ensimmäiset Eurovision tanssikilpailutkin! Tiedän, tiedän, kaikki maksaa, mutta eletään nyt hetki ”täydellisessä” maailmassa. Kisoihin osallistuminen antaisi kaikille kotimaamme laulaville lapsosille mahdollisuuden päästä kisaamaan kansainvälisille kentille - puhuivat he nyt sitten saamea, suomea, ruotsia tai mitä vain. Enkä nyt tarkoita, että sinne pitäisi lähettää kisaamaan näitä radiohuudatusta saavia, auto-tune -mankelin käyneitä suosikkeja. Tai että meidän tulisi laittaa lapsemme sinne imitoimaan ampiaisia tai muita ötiäisiä, kuten Georgia teki vuonna 2008 (ja voitti!) Avoin kilpailu voisi tuoda esiin uusia piileviä kykyjä.

 

Tämä blogiteksti on kirjoitettu rakkaudella ja huumorilla. Mutta kyllä Suomen silti pitäisi käydä siellä junnukisoissa, vaikka avoin karsinta toisikin julki uusia Salaisuuksia tai Frontside-Ollieita! Jotka ovat molemmat muuten aivan ihania, vaikken sitä julkisesti voikaan myöntää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Itse asiassa yritimme ehdottaa tätä toimiessani Viisufanit ry:n puheenjohtajana 2005. Eniten vastustusta perusteltiin sillä, ettei lapsia saa laittaa kilpailemaan.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa