Miikka Keränen Vihreä poliitikonalku vaihtaa välillä vapaalle ja puhuu kulttuurista, musiikista, ruuasta - kaikista pienistä ilmöistä.

Arvostelu: Euroviisut 2013

Kaksi vannoutunutta viisufania – eli minä ja veljeni - istuutuivat tv:n ääreen ja katsoivat Youtuben avulla kaikki tämän vuoden Euroviisujen kisakappaleet. Tässä ne ovat arvosteltuina semifinaaleittain ja suoraan finaaliin menevät omana ryhmänään. Sanallisten arvioiden lisäksi molemmista semifinaaleista on arvioitu jatkoonmenijät ja kotiinlähtijät.

 

Edit 11.5.2013: Huomaattehan, että arviot elävät ajan kanssa. Muutamat kappaleet, esim. Ruotsi ovat parantuneet huomattavasti useamman kuuntelukerran jälkeen. Osasta katsoimme tuolloin jo lavashow'n, osasta musiikkivideon. Esim. Sveitsi toimii musiikkivideon kanssa moitteettomasti, mutta lavalla hieman ontuu. Muutokset esiintymisessä vaikuttavat toki myös. 

Semifinaali 1

Itävalta:
Kappale jää kaipaamaan potkua ja nopeampaa tempoa. Kappale jää pahasti nopean ja hitaan kappaleen välimaastoon, eikä erotu edukseen. Mielikuvaongelma: jos haluaa olla 'shine', pitää olla iloinen ja positiivinen, ainakin viisuissa. Kappaleen nimeksi sopisi paremmin vaikka Fight. 

Viro:
Iskelmä, joka ei iske lainkaan. Aivan järkyttävän pliisu kappale. Nyt ei saa Suomen pikkuveli edes säälipojoja.

 

Slovenia:
Veljeni ensireaktio, kun laulu alkoi: ” Voi v..... ”. Kappaleessa on hyvä intro, mutta loppu on lähinnä pettymystä. Kappaletta voisi kuvailla köyhän miehen fist-pumb -biisiksi.

 

Kroatia:
Jos Slovenia oli köyhän miehen kappale, niin tämä on kyllä rutiköyhän El Divo. On vaikea sanoa tarkalleen, että minkä kappaleen plagiaatti tämä on, kun kuulostaa ihan samalta kuin kaikki muukin. Esiintyjät nukahtivat itsekin lavalle, kertonee kaiken tarvittavan.

Tanska:
Vahvaääninen tyttö vetää oikein ansiokkaasti keijukaisbiisin, joka onnistuu kummittelemaan mielessä pitkään. Kansanmusiikki tässä muodossa on aina tervetullutta viisuihin. Olisi mielenkiintoista kuulla tanskankielinen versio kappaleesta. Voittaja-ainesta, ehdottomasti – tämän semin paras!

 

Venäjä:
Tämähän on kuultu jo. Kappale haiskahtaa hieman siltä, kun Disney ja tv-sarja Glee saisivat lapsen. Kappaleen puolustuksesi on todettava, että biisin kypsyys ja tietynlainen laadukkuus yllätti positiivisesti: Venäjältä kun on osattu laittaa viisuihin (jopa voittamaan) kaikenlaista.

Ukraina:
Ensiajatuksena pohtii, että moniko maa aikoo oikein vetää balladikortin näissä kisoissa. Kertosäe kuitenkin muuttaa tilanteen, mutta ei valitettavasti tarpeeksi. Melko mitäänsanomaton tekele.

Alankomaat:
Ei taas pehmobiisityyppistä kappaletta. Kappale saisi rohkeasti mennä syvemmälle synkkyyteen, eikä jäädä toinen jalka ilomielisyyden hautaan. Yksi suomalainen tekijätiimiin, niin kyllä alkaa melankolia luonnistumaan. Hivenen muistuttaa elokuvamusiikkia.

 

Montenegro:
Kappaleen alku lupailee tissibiisiä, mutta läppäräppihän sieltä tulikin. Kappaleesta on lähes mahdoton saada kiinni: se ei pysy yhdessä genressä tai oikeastaan missään kovinkaan kauan. Hyppii siis ihan liikaa, jotta jäisi mieleen kenellekkään. Mahdollisesti paranee useamman kuuntelukerran jälkeen, kun tietää mitä odottaa.

Liettua:
Kappaleesta tulee mieleen lähinnä huono demokappale. Ihan kuin tämä olisi vängällä sävelletty jollekin Idols-voittajalle. Huoh.

Valko-Venäjä:
Jahas, Turkin edustajat tulivatkin tänä vuonna Valko-Venäjältä. Tätä vartenhan Euroviisut kai järjestetään: semisti kakka pop-biisi itämaisilla vaikuitteilla, jota voidaan soittaa pitkin kesää Euroopan homobaareissa. Harmi vain, että tämä kappale ei ihan yllä vaaditulle tasolle. Ei tarpeeksi hot, eikä tarpeeks tarttuva kertosäe, jotta tätä jaksaisi kovin kauan jammailla. Paidattomat miestanssijat tuo aina lisäpojoja, mutta naisen päästä ulos pulpahtavat silmät taas vievät niitä. Ongelmana/vahvuutena helpot pilaversiot: Sombrero, sombrero!

Moldova:
Niin kuultu, niin nähty. Ei kuitenkaan kisan huonoin, mutta onko se kehu? Parempi, jos ei laulaisi englanniksi.

Irlanti:
Uusintaviisu, eli ei erityisen yllättävä tai tuore. Kuitenkin ihan siedettävä kesäpoppi, vaikka haiskahtaakin hieman levyntäyttökappaleelta.

Kypros:
Hieman unelias olo taisi tämän biisin kohdalla tulla, kun molemmat suuntasi jääkaapille. Tehkää viisujen aikana samoin. Myös vessatauko on sallittu.

 

Belgia:
Ei jäänyt mieleen, ei sitten yhtään. Turhanpäiväistä poppia parhaimmillaan. Yli-ikäinen Bieber ei vaan toimi.


Serbia:
Ihan OK pop-rynkytys semifinaalin loppuun. Lavashow'ssa mukavasti taas enkelit ja demonit mukana.

Ensimmäisestä semifinaalista jatkoon:

Tanska

Valko-Venäjä
Itävalta
Slovenia
Venäjä
Ukraina
Irlanti
Serbia
Alankomaat
Montenegro

Ensimmäisestä semifinaalista kotiin:
Kroatia
Kypros
Liettua
Viro
Liettua
Belgia
Moldova

Semifinaali 2

Latvia:
Here we go... back to home, I hope. Ei Jeesus, minkä vuosikymmenen musiikkia tämä edes yrittää olla? Rock-räp from the 90s? Järkyttävää paskaa.

San Marino:

Loputtomien balladien joukossa ihan vahva yksilö. Potku jäi puuttumaan, mutta loppu hieman pelasti.

 

Makedonia:
Kappaleen alussa ehtii miettimään, että missä toinen laulaja oikein piileksii. Kunnes lavalle pölähtää ihana viisumummo! Mummo ehkä vinkuu vähän liian pitkään, ja hänelle olisi toki voitu keksiä lyriikatkin lälälälälään sijaan.

Azerbaidžan:
Jätti melko sanattomaksi, vaikka ihan peruspoppia onkin. Huoh.

 

Suomi:
Feministit ja hyvän musiikin fanit voivat ottaa hetken rennosti, ja kannustaa Kristan jatkoon! Uskomme, että Suomi voi hyvinkin tällä kappaleella pärjätä hyvin viisuissa, sillä tällaista huoletonta poppia pienellä twistillä sinne kaivataankin.

 

Malta:
Pikkainen plagiaatti (Train – Hey, Soul Sister) ja muutenkin rasittaa kuulohermoa ikävästi.

 

Bulgaria:
Kappaleen suomennos voisi olla vaikkapa Heikki Herkkusieni! Kiva nähdä Suomessa Waterin vetäneet esiintyjät uudelleen viisulavalla. Ihan jees!

 

Islanti:
Suomen Arttu Wiskari? Ei kyllä lämmetty kumpikaan, ei juhlit viisuvoittoa saarivaltiossa tänäkään vuonna.

 

Kreikka:
Tämä kappale voittaa puolelleen muutaman kuuntelukerran jälkeen! Mukiinmenevä sekoitus kansanmusiikkia ja rockia. Musiikkivideo on outoudessaan katsomisen arvoinen elämys.

 

Israel:
Balladina ei erityisemmin säväytä, mutta ei nyt kisojen heikoinkaan veto. Heprean vahvat r-kirjaimet särähtävät korvaan aina: sekä hyvässä että pahassa.

Armenia:
Ei tällaista kuunnella kuin huonoissa mainoksissa tai leffojen taustakappaleina. Ihan kuin jonkin TV-sarjan alkumusiikki pitkänä versiona. Ei sovi viisulavalle, vaikka yrittääkin pelastaa planeetan. Planeetta ansaitsee parempaa. Häpeä, Armenia.

 

Unkari:
Kisojen ehdoton feel good -kappale. Ihanan lempeä ja jää kyllä mieleen.

Norja:
Naisen ääni muistuttaa mukavasti Björkiä! Kappale toimii monella tasolla, mutta lavashowta voisi hieman kehittää, jotta biisi olisi täysi kymppi - tai viisukielellä tietysti täysi 12. Ja vaihda tyttö hyvä mekkoa, tuo ei ihan nyt imarrellut sinua.

Albania:
Alun huutelut työntävät kyllä kuulijaa kauas pois. Samoin pääsolistin ulkonäkö. Jos selviät alun ohi, niin kappale paranee hieman, mutta ei kyllä yllä kovinkaan kummoisiin ansioihin. Blääh.

Georgia:
Tuutilullaa. Alusta loppuun asti pelkkää tuutulaulua. Parin ekan lauseen jälkeen suorastaan hämmästyy, kun huomaa laulajien hoilaavan englanniksi. Kappale lössähtää ja pahasti. Supertylsä Disney-duetto. Edes lopun vienoinen nousu ei pelasta kappaletta.

Sveitsi:
Tästä tykkäämme. Hellyyttävä biisi, joka jää mieleen! Yksi bändin jäsenistä on kyllä erityisen komea, saatte arvuutella että kuka. Erittäin tervetullut kappale Sveitsiltä!

 

Romania:
Miksi jonkun Balkanin maan/Kaukaasian maan täytyy aina sekoilla? Apua, kai tämä on vain läppä?

Toisesta semifinaalista jatkoon:
Suomi
Norja
Sveitsi
Unkari
Kreikka
San Marino
Makedonia
Bulgaria
Azerbaidžan
Israel

Toisesta semifinaalista kotiin:
Latvia
Malta
Islanti
Armenia
Albania
Georgia
Romania

Finaali:

 

Ranska:
Jotain jää selkeästi puuttumaan. Ihan OK, mutta melko mitäänsanomaton. Sais olla rajumpi kertosäe, jos kerta laulaa Helvetiin viemisestä! Asennetta ja munaa Ranska, ei tarvitse olla aina niin taiteellinen ja sovinnainen!

Saksa:
Cascada, mikä pettymys! Miten bändi osaakin tehdä näin huonon biisin? Ja jos meinaa laulaa olevansa Glorious, niin kannattaisi palkata stylisti, joka osaa pukea naisille muutakin kuin glitteriä ja paljetteja.

Italia:
Ei, ei. Tylsää. Haukotus, ei jää mieleen.

 

Espanja:

Ei tällaista kakkaa, kiitos.

 

Iso-Britannia:
Taas britit yrittävät vetää valttikortin (eläkeläiskortin) pöytään, mutta hieman laimeaksi jää tämä esitys. Bonnie Tyler on kuitenkin aina Bonnie Tyler, joten jotain respectiä tästä kai tulisi jakaa. Enemmin kyllä olisi kuullut jonkin kunnon 80s -rallin, kuin tämän.

 

Ruotsi:

Anteeksi, siis mitä-ää? Ei ainakaan ole pelkoa siitä, että Ruotsissa juhlittaisiin viisuvoittoa kahdesti putkeen tai että ruotsalainen viisu soisi soittolistoilla pitkin kesää. Aika surullinen veto kotikisoissa, vaikka ehkä jääkin hetkittäin soimaan korvaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Voin sanoa, että olemme täysin eri linjoilla. :) Balladien ystävänä kärkiviisikkoni on San Marino, Viro, Unkari, Israel ja Islanti. Moldovan viisu muuten kuullaan maan omalla kielellä, eli viisupiireissä puhutaan käänteisestä kielenvaihdoksesta.