Miikka Keränen Vihreä poliitikonalku vaihtaa välillä vapaalle ja puhuu kulttuurista, musiikista, ruuasta - kaikista pienistä ilmöistä.

Arvostelu: Euroviisut 2014

Eihän se olisi viisuviikko eikä mikään, jos en arvioisi euroviisuja! Nyt olen yhden semifinaalin verran myöhässä: alkuperäinen tarkoitukseni oli tehdä videoarvostelu, mutta se nyt jäi muiden kiireiden vuoksi tekemättä. Tehdään siis perinteistä kautta. Luepa tästä siis pitkänlinjan viisufanin arviot tämän vuoden karkeloista.

Ensimmäinen semifinaali kisattiin jo tiistaina, ja tänään nähdään mitkä muut maat pääsevät finaaliin. Tänään ratkeaa myös Suomen kohtalo. Kuten aina, voittamaanhan sinne on nytkin lähdetty, vaikka todennäköisyydet puhuisivat kuinka vastaan. Kisapaikkana on tietysti Tanska ja Kööpenhamina, sillä Emmelie De Forest vei odotetusti voiton viime vuonna. Tänä vuonna mielestäni selkeää ennakkosuosikkia ei ole, vaan useampi maa aidosti kisaa kruunusta. Mutta katsotaanpas vähän tarkemmin!

Arvioin kappaleet semifinaaleittain ja suoraan finaaleissa olevat erikseen. Semissä arvioin pääseekö kappale jatkoon, vaiko ei. Arviot perustuvat lähinnä itse kappaleisiin, mutta osassa huomioita myös joko musiikkivideosta tai kotimaan live-esiintymisestä (psl. tietenkin ensimmäisen semifinaalin kappaleet, joista näin jo viisushow'n .) 


Semifinaali 1

Armenia: 

Ensikuulemalta en kappaleesta sen kummemin välittänyt, mutta pikkuhiljaa olen alkanut pitämään siitä kokonaisuutena. Voimakas kappale, ja pelkistetty lavashow toimi erittäin hyvin Kööpenhaminan uskomattomalla viisulavalla! Esiintyjällä on ollut homofobisia kommentteja viisuissa, mutta on pyytänyt niitä sittemin anteeksi. Saa nähdä miten sateenkaariyleisö nämä sammakot sulattaa. Jatkoon. 

Latvia:

Siis ei nämä hyvänmielen retkutuksen tekeleet koskaan pärjää. Aivan järkyttävää: leipuri-kondiittori ei hyväksy! Kakku jää raa'aksi. Ei jatkoon.

Viro:

Pikkuveljemme luottaa tänä vuonna vähän turhankin klassiseen dance-pop hömppään. Ei tämä ole mikään massojen liikuttaja. Esiintymisestä tuli mieleen jokin tanssikerhon katselmus, ei lavashow. Ei jatkoon.

Ruotsi:

Ruotsi pääsee tänä vuonna kyllä viisujen kärkikahinoihin. Vähän voi ehkä ruotsalaisia harmittaa, että listaykköstä Ace Wilderia ei valittukaan Ruotsin edustajaksi tänä vuonna, mutta Nielsen kyllä hoitaa homman kunnialla. Kappaleen lyrikaat puhuttelevat minua, mutta olenkin henkisesti välillä angstinen teinityttö. Huonoa on se, että kun aikaa on vain 3 minuuttia, niin osa ehtii kyllästyä alussa, eikä pääse nauttimaan lopun räjähdyksestä. Jatkoon.

Islanti: 

No, onhan tämä vähän väkisin väännettyä, mutta silti ihan veikeää. Ja sanoma on kiva: pitäähän jonkun olla vähän jeejee tasa-arvo, jeejee maailmanrauha. Pidin enemmän alkuperäisestä, islanninkielisestä versiosta. Jatkoon. 

Albania:

Tämä oli varmaan eka viisu tältä vuodelta, jonka kuulin. Ja netin ekassa versiossa kappale alkoi kunnon Final Fantasy -taistelumusiikilla. Mihin se jätettiin? Tää sekamelska olisi ollut niin paljon parempi kunnon aloituksella! Ei jatkoon. 

Venäjä:

Eniten tässä biisissä häiritsee... No vähän kaikki. Siis ihan kiva, mutta en tiedä että miksi. Lyriikat on taas vähän niin ja näin. Ja miksi noin nuorilla tytöillä on tuollainen puumaääni? Ihan liian mature. Politiikasta pakko mainita, että Venäjälle buuattiin. Jatkoon.

Azerbaijan:

No, tämä on taas näitä biisejä, että vain viisuissa. Tai siis en mie vapaa-ajalla jaksais tällaisia rakkausleffan lopputekstien taustabiisejä kuuntelis. Mutta genressään ei-huonoin. Jatkoon.

Ukraina:

Ja nämäkin ketaleet muutti kappaletta kevään aikana! Aluksi tää oli kunnon insesti biisi, kun laulaja lauloi: " We belong to each other, like a sister to a brother." Mihin se oikein jäi? Kivati Ukraina täyttää jokavuotisen must-have-sexbomb -biisin slotin. Jatkoon. 

Belgia:

Oi, mie niin liikutuin. Tykkään. Kaunis, herkkä. Eikä äideille voi laulaa liikaa. Jatkoon.

Moldova:

Öh. Nää menee multa aina vähän ohi. Siis mitä tässä haetaan takaa? Äh, ohi. Ei jatkoon.

San Marino:

Viime vuotinen kappale oli parempi, mutta kolmas kerta on pakostakin toden sanottava! Klassinen balladi. Jatkoon.

Portugali:

Olisinpa 1980-luvun lopun tai 1990-luvun alun suomalainen poplaulaja. Voisin tehdä tästä ihan karmean cover-kappaleen, ja kiusata sillä suomalaisia pitkin kesän tanssilavoja! Ei jatkoon. 

Alankomaat:

Kiitos, vessatauko! Mie en oikein innostu näistä kitaran rämpyttelyistä. Ei jatkoon. 

Montenegro:

Eihän viisuista tulisi mitään, jos jokin Balkanin maa ei laittais näitä kansallisromanttisia balladejaan mukaan. Kiitos joo, lisätään kansioon. Jatkoon. 

Unkari: 

Aluksi häiritsi tää hitaan ja nopean kohdan liian kova kontrasti, mutta siihenkin tottuu. Mielestäni vähän liian selkeä tää perheväkivallan vastainen viesti. Tai siis puuttuisi, että lavalla näytettäisiin mustasilmäisiä lapsia. Jatkoon. 

Omista arvioista jatkoon meni 9/10. Ei huonosti. 


Semifinaali 2

Malta:

Hyi, tää on niin kuin se kamala kitararämpytys ja hyvänmielen rämpytys ois saanut tosi ruman vauvan. Malta, you're GOING home. Ei jatkoon.

Israel:

Tää on tän vuoden bad ass -biisi, ja toimii sillä tasolla ihan yes. Heprea kuulostaa aina hauskalta. Jatkoon.

Norja:

Zzz. Eiku mitä häh? Ei, tän jätän nyt välistä. Ihan kaunis varmaan jonkun korvaan, mutta mie tarvin enemmän. Ei jatkoon.

Georgia:

Tää biisi vie voiton näistä tän vuoden "koska se biisi oikein alkaa?" -kappaleista. Outoa saa olla, mutta ei näin outoa. Siis outoa niin, että on joku pointti. Hoilatihoilati ja heihei. Ei jatkoon.

Puola:

Saa nähdä, paljonko tissivakoja Puola tuo viisulavalle. Musiikkivideo on nimittäin aika runsas. Mie tykkään tästä kappaleesta, vaikka se on aika kamala. Mutta hyvällä tavalla! Lyriikat ehkä vähän surulliset siinä mielessä, että nyt tuskin kannattaa kehua olevansa slaavi. Setä-Putin innostuu vielä liikaa. Jatkoon.

Itävalta:

Voin vain odottaa, miten Twitter räjähtää, kun Itävalta aloittaa esityksensä. Oho, drag queen. Ja jatketaan. Rohkea esiintyjä, pliisu kappale. Mun makuun pitäis olla paljon enemmän James Bond -henkeä, että biisi nappais. Jatkoon.

Liettua:

Attention! Tää on pakko olla jokin tarkoin suunniteltu psykologinen ase, sillä muutoin tää jää vähän levälleen. Tällaisia viisuja oli joskus 2000-luvun alussa. Ei enää, kiitos. Ei jatkoon.

Suomi:

Hyvä meän pojat! Ainoa tällainen rock-tyyppinen kappale erottuu hyvin joukosta. Ja onhan ne lutusia! Jatkoon.

Irlanti:

Kiva kuulla, että kansallissävelmiä ja -soittimia käyttää hyväksi muutkin kuin Balkanin maat tai poissaolollaan loistava Turkki. Tykkään, kivasti tasapainottaa tätä kisaa pop-dancella. Voittaja-ainesta ei välttämättä. Jatkoon.

Valko-Venäjä:

Hmm, tää on kyllä huomattavasti parempi kakkubiisi kuin Latvian. Tää yrittää kuitenkin hieman tanssittaa, niin plussaa siitä! Jatkoon.

Makedonia:

Alku lupaa paljon. Mutta sitten alkaa jotenkin niin matalaääninen, tuhanteen kertaan kuultu rallattelu. Äh. Paljon puuttuu, että tää vois olla jokin kesähitti tai hyvä tanssibiisi. Mutta en ole vihainen. Jatkoon. 

Sveitsi:

Hyi, tää on tuon Maltan joku kamala country-serkku! Tuo viheltely tekee fyysisesti pahaa ja yllyttää aggressioon. Ei jatkoon.

Kreikka:

Mahtavaa, kyllä! Mahtava tanssibiisi, komeita miehiä, hyvä meininki - mitä muuta vois toivoa! Ai, maksukykyisen voittajamaan? No, mietitään sitä sitten jos voitto napsahtaa kohdalle! Jatkoon!

Slovenia:

Aina on se yksi, joka yrittää matkia viime vuoden voittajaa. Naiset ja herrat, saanko esitellä Slovenia. Joo, ihan kiva pillipiipari ja ihan tarttuva kertosäe. Saat luvan tulla finaaliin, mutta pysykin poissa kärkikahinoista. Jatkoon.

Romania: 

Tää pariskunta on ollut aiemminkin viisuissa - huomattavasti paremmalla kappaleella kylläkin silloin! Tai siis täähän on vain halpa kopio siitä... No, viisukansan ajatuksia tuntien ei nää kovin suurta ihmettä tarvi päästäkseen läpi. Mutta jos lavashow'ssa on ne samat tyhmät erikoistehosteet, niin tuun vihaiseksi. Jatkoon. 


Finaali 

Espanja:

Tää on kyllä vähän liian Disney. Tai siis kukapa ei voisi kuvitella jotain pitkätukkaista prinsessaa laulamassa eläimille piirroselokuvassa? Vaihtoehtoisesti tää on se Gleen biisi, jossa saadaan näyttää Lea Michelen laulutaito ja samalla viedä tarinaa eteenpäin kun päähenkilöt pohtii elämäänsä. 

Iso-Britannia: 

Vih-doin! Olen odottanut vuosia, että Iso-Britannia ottaisi kisat vakavasti: ja vau! Ihan huikea biisi, mahtava sanoma, vangitseva tunnelma. Tää on niin mun lemppari. UK, 12 points! #PowerToThePeople

Italia:

Tää kyllä oikeastaan kisaa tuosta kovis muijan tittelistä Israelin kanssa. No, eikä kisaa: sillä Italia voittaa sillä saralla. Italia on kyllä paluunsa jälkeen tuonut kisoihin aina laadukkaita biisejä. 

Ranska:

Rahoittajamaat laittaa kyllä nyt kovat piippuun: Ranskakin onnistuu! Tosi tarttuva biisi, ja erottuu loistavasti massasta. 

Saksa:

Tällaista on moderni country. Näin se toimii. Ottakaa muut maat oppia. Kiitos Saksa hyvästä kappaleesta, arvostamme sitä kovasti!

Tanska:

Ja isäntämaa menee metsään ja kovaa. Tai siis mie en voi sietää. Jotku povaa tästä jopa voittajaa, en ymmärrä miten ne on voineet kuunnella tän loppuun, että ovat voineet moisen mielipiteen muodostaa. Ihan liian... 


Sellaista tänä vuonna. Mitäs sinä olet mieltä? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Face bookissa oli tiukka keskustelu euroviisuista ja hollantilaisen kaverin kanssa juteltiin myös euroviisuista. Hän oli lukenut jostakin, että siinä jos missä poliittinen peli näkyy. On mielenkiintoista nähdä ketkä äänestävät Ukrainaa ja ketkä Venäjää, eivät ainakaan toisiaan. Euroviisut on politiikkaa, maantiedettä ja kulttuuria ja vaikuttavat äänestämiseen. Tietysti myös musiikki. Meitä voi auttaa mukana pysymisessä nuoret miehet, koska sateenkaari-ilmiö on nyt pinnalla.

Täältä lisää http://www.thewire.com/entertainment/2014/05/your-...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

On toi Softengine paremmasta päästä, mutten tiedä miten viisuyleisö ottaa perus bändimeiningin vastaan.

Melkomoista sontaa keskimäärin, mutta Irlannin biisissä oli jotain itua, samoin minusta Sveitsin, blogistin arviosta poiketen. Muutama jäljellä vielä, ahaa, kolme.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Jatkoon ainakin: Norja, Israel, Suomi, Romania, Sveitsi, Slovenia ja Irlanti. Sit ehkä Georgia, Valko-venäjä ja kuka, Kreikka vai, vaikka aika mielikuvituksetonta rantabaarihumppaa olikin.

Romanialle pointsit hienosta rinkipianosta!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kohta ratkeaa: Irlanti, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Israel, Slovenia, Suomi, Norja, Puola ?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Conchita Wurst, Itävalta, pääsi finaaliin ja voittaa ylivoimaiseen tyyliin. Tämä on hyvä, koska se ärsyttää venäläisiä.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Conchitan kappale oli niin huono, etten edes noteerannut. Mutta on totta, että poliittiselle näpäytykselle on tilaus ja CW painuu kieltämättä muistisoluihin, mikä on viisuissa tärkeää. Musiikki itse ei ole välttämättä pääasiassa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Israel oli hyvä, vähän Beoncen tapaista single ladies, varsinkin kyykkyasento. Beonce ja U-tube/single ladies 270 milj katsojaa ei voi olla väärässä. Ukraina jalanmitan edellä muita, tummansinistä taustaa vasten 9 asteen kulmassa upea alaraaja. Voittokamaa pienellä tempulla.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kreikka oli upea objektiivisin silmälasein katsottuna ja Itävalta subjektiivisin rillein. Pitänee antaa molemmille ääni....

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Jarkko Valtee povasi radiossa tänään voittajaksi Ruotsia. Pätkä mikä perään soi oli kyllä ehkä viisumusana pätevämpi kuin yksikään eilen kuulluista, etten ihmettelisi jos JV olisi oikeassa.

Noh, pitänee ihmetellä loputkin huomenna.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Englannin kieli vaan oli virheellistä. Siinäpä moka, mutta vaikuttaako.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Veikkaan että voitontaisto käydään Ruotsin ja Itävallan välillä. Ruotsin viisu kelvannee vähän joka suuntaan, Nielsen on hillityn tyylikäs mutta itse kappale hieman tasapaksu. Conchitalla taas on sitä Euroviisujen rakastamaa kuriositeettikarismaa, lisäksi hän on erittäin hyvä esiintyjä. Kappale on tuollaiseksi bond-inspiroiduksi viisuhurmosteluksi aika hyvin pykätty, mutta tietenkin aivan hullun lailla melodramaattinen ja pompöösi.

Conchita saattaa jopa voittaa koko lystin.

Ihan oikeata hienoa musiikkia näissä kisoissa harvoin kuulee, mutta otetaan viihteen ja maa-PR:n kautta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Joo, minäkin huomasin että vähän elementtejä oli tarttunut tuosta Pink Floydin loistavasta biisistä. Mutta Armenian laulaja ei pysy nuotissa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Yrittää moduloida vaan lennosta niin ettei plagiaatti paljastuisi.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa