Miikka Keränen Vihreä poliitikonalku vaihtaa välillä vapaalle ja puhuu kulttuurista, musiikista, ruuasta - kaikista pienistä ilmöistä.

Euroviisut 2015: Semifinaali 1

Voi Itävalta sentään! Taas on koittanut paras aika vuodesta: viisut ovat aivan nurkan takana! Tapani mukaan päätin jälleen arvioida vuoden viisut, joten tässä ensimmäinen semifinaali. Arvostelen kaikki kappaleet, kerron suosikkini ja arvaukseni läpimenijöistä. Kappaleet arvion esiintymisjärjestyksessä ja arviot perustuvat lähinnä kappaleisiin – harjoitusvideoista saa vähän esimakua myös lavaesiintymisestä.

Moldova

Viisunälkään saadaan ensimmäiseksi tuulahdus 2000-luvun alusta. Tanssirytmit, yleensä jollain etnisellä soittimella höystettynä, olivat tuolloin erittäin yleinen viritelmä pyrkiä viisuvoittoon. Valitettavasti tänä vuonna tämä kappale on niitä harvoja hieman nopeampia, joten älä anna ensimmäisen kappaleen vaikuttaa liikaa mielikuvaasi koko kisoista.

Puhtia kappaleesta puuttuu, eikä kertosäettä kyllä kehtaa julkisesti kovin kauan rallatella – ainakaan selvänä. Lavalle tuodaan ilmeisesti tiukkapukuisia poliiseja, mutta edes pikkutuhma ei Moldovaa pelasta. Taso on tänä vuonna melko heikko, joten itse toivon tämän pääsevän jatkoon, mutta en usko näin tapahtuvan.

Armenia

Armenian voitonnälkä paistaa tänne napapiirille asti. Tummansävyinen kappale vaatii hirveästi keskittymistä ja hermoja. Hyvä, että jaksaa odottaa edes kertosäkeeseen, jonka blues-henkisyys on kyllä ihan kivaa vaihtelua, mutta ei kanna pitkälle.  Armenia ei ota riskejä, vaan luottaa viisumuottiin valetun kappaleen tuovan riittävästi pisteitä. Sopassa mukana kansallissoittimet ja muut härpäkkeet, mutta kylmäksi jään silti. Viisukansa suonee kuitenkin paikan jatkossa.

Belgia

Kisojen helmi pääsee lavalle jo heti kättelyssä! Belgia todella yllättää tänä vuonna, ja on kutsunut lavalle äärimmäisen lahjakkaan nuoren miehen. Erittäin moderni ja salaperäinen kappale vetää nopeasti mukaansa ja herää suorastaan eloon laulajan tulkinnassa. Lavashow on melko pelkistetty, jota ei musiikkivideon perusteella osannut odottaa. Mutta ehkä tämä jättää enemmän tilaa loistavalle biisille ja esiintyjälle. Jos ei pääse jatkoon, suutun koko Euroopalle.

Alankomaat

Maa kärsii hieman hopeasijan katkeruudesta, ja yrittää samoilla lämmöillä saada tällä kertaa napakympin. Kauas jää, mutta pop-viisuksi kappale on kyllä loppuun asti hiottu ja harkittu. Sama riskitön ja mauton meno jatkuu myös lavalla. Valitettavasti minä jään tällä kertaa haukottelemaan ja ihmettelemään miksi viisufanit äänestävät tämän kuitenkin finaaliin.

Suomi

Jääkiekkoa en seuraa, mutta sen verran sinivalkoinenveri minussakin virtaa, että oman maan puolesta pitää viisuissa liputtaa! Punkille en lämpene, mutta onhan tämä esitys niin historiallinen ja kantaaottava, että onneksi se on Suomen eikä vaikkapa Ruotsin. Toivottavasti PKN ottaa koko viisuyleisön haltuunsa!

Kreikka

Maa on tehnyt liki täyskäännöksen, eikä laitakaan kisaan totuttuun tapaan jotain lanteidennotkutus-biisiä. Yleensä ottaen se voisi olla ihan positiivista, mutta liian moni muu maa teki saman päätöksen! Näillä Disneyn romukopasta pöllityillä balladeilla on ollut tapa menestyä ihan kohtalaisesti viisuissa. Kappale on mielestäni väliinputoaja: en ehkä lähde vessaan sen kohdalla, mutta tuskin tapitan ruutuakaan kovin tarkasti.

Viro

Huvittavilla lyriikoilla tämä voisi olla Putous-sketsi, jossa Ville Tiihonen ja Niina Koponen tekevät pilaa tällaisista country-henkisistä puoli-iskelmistä. Yleinen taso on niin heikko, että jopa tällainen kopio viime vuoden hopeasijalle yltäneestä Alankomaiden kappaleesta toimii. Itse en lämmennyt viime vuonna muuta kuin Alankomaiden pisteiden ilmoittajalle, joten en osaa oikein arvioida kitaran rämpyttelyn menestysmahdollisuuksia – vaikka on tämä parempi kuin Alankomaat.

Makedonia

Makedonia on onnistunut tekemään siinä mielessä perinteisen viisun, että siitä ei sinänsä innostu, mutta ei sitä nyt oikeastaan vihaakaan. Kertosäe jättää toivomisen varaa: kappale lupailee jotain sydäntä riipaisevaa, mutta putoaa liian syvälle pop-iskelmän suohon. Lavashow on huvittava kontrasti oikeastaan vähän kaikkea: anteeksi, mutta mistä nämä kolme nahkatakkista herraa tähän nyt eksyivät?

Serbia

Tykkäsin alkuperäisestä versiosta enemmän: miksi kaikki pitää aina laulaa englanniksi? Muutoin kappale on näillä balkanilaisille viisuille erittäin uskollinen tekele. Saatan ehkä yliarvioida kappaleen draaman vaikutukset, etenkin kun lavashow’ssa sorrutaan niin vanhaan temppuun, että ei kamala. Ihan tosi, jättäkää nämä asujen vaihtelut sinne edellisille vuosikymmenille, kiitos.

Unkari

Kiitos Unkari, saitte tilauksemme! Yksi uneen tuudittava kappale maailmanrauhasta, juuri sitä me tarvittiinkin. Ilman sitä viisuthan olisi kuin joulu ilman kinkkua. Ai, mutta pahus. Tämähän on niin tylsä, että herättää enemmän aggressiota kuin pasifismia. Oh, well!

Valko-Venäjä

Viisuissa auttaa aina, jos tuot jonkun vähän erikoisemman soittimen mukaasi lavalle. Tai ei tarvitse olla edes mikään erikoinen, kunhan sillä saa huomiota. Tässä se on viulu. Aika perinteistä viisuhömppää, mutta ihan toimivaa.

Venäjä

Mukava nähdä, että Venäjän propagandakoneisto jatkaa työtään. Taas Venäjä on valinnut mahdollisimman länsimaalaisen näköisen ja oloisen, vaalean naisen laulamaan jotain maata syleilevää. Lavakin valaistaan vaatimattomasti universumiksi – ei sen kummempaa. En lämpene, mutta eivätköhän slaavit hoida tarpeeksi ääniä.

Tanska

En lämpene. En edes pojalle – tai no ehkä vähän yhdelle bändin pojalle. Liian tekemällä tehty ja liian siirappinen, ärsyttää ihan liikaa. Tällaista poikabändi-rallattelua saa kyllä aina 13 tusinassa, jos erehtyy sitä haluamaan. Ja jos lavalle tosiaan haluaa tuoda ysiluokan kevätjuhlan, niin mikäs siinä.

Albania

Jotakin tälle kappaleelle on keväänsaatossa tehty, sillä alkuperäinen oli ihan täysi katastrofi. Nyt yritystä on vaikka muille jakaisi. Aika salakavalasti tuli nyt Albania takavasemmalta ja yllätti jopa minut. Edelleen on silti hieman keskinkertainen kappale, mutta vahva sellainen. Panostus kappaleeseen on aina tietenkin merkittävä plussa, sillä monesti viisuihin tullaan hieman juosten kusten.  Harmi kun se panostus loppui lavaesiintymiseen: se on nimittäin niin perinteistä, että hohhoijaa.

Romania

Kuka halusikaan sen oppikirjaesimerkin siitä, kun ulkoinen habitus ja lauluääni eivät sovi yhtään yhteen? Joo, no se olisi nyt tässä. Ihan kiva yritys tehdä hyvänmielen diipadaapa, mutta ei.  Kappaleessa on musiikkivideon perusteella ihan vakavakin aihe. Jopa niin vakava, että videon infopläjäykset pitää tuoda osaksi lavashow’ta. Murr. Ainakin omalla kohdallani toleranssi näihin maailmanpelastuksellisiin kappaleisiin on aika pieni. Tehkää asianne selväksi esimerkein ja vaivihkaa, älkää tunkeko sitä meille tärykalvoista läpi, kiitos.

Georgia

Tavallaan biisissä ei ole viisuksi mitään vikaa, mutta kyllähän tässä järki lähtee. Ei ole oikein mihin tarttua, ja rääkyminen käy äkkiä tylsäksi. Teema on kiva, ja haluaisin kovasti tykätä tästä biisistä. Naissoturit ovat aina siistejä, mutta kyllä tämä kaipaisi kunnon Xenaa eikä tällaista puolivillaista kyhäelmää.

---

Omat suosikkini jatkoon:

Belgia, Moldova, Albania, Valko-Venäjä, Viro, Georgia, Suomi, Serbia, Armenia, Kreikka.

Veikkaukseni jatkoon menijöistä:

Suomi, Armenia, Viro, Alankomaat, Venäjä, Belgia, Tanska, Kreikka, Valko-Venäjä, Serbia. 

---

Mitä mieltä sinä olet? Pääseekö Suomi jatkoon? Miten pärjää Venäjä, joka jo viime vuonna kärsi huonosta maineestaan maailmalla? Mikä on sinun suosikkisi? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En ole kuunnellut biisejä vielä, mutta saattaa olla Suomen etu, että esiintyy näin itä-eurooppalais-balkanilaisvoittoisessa setissä. Tuo taatusti vaihtoehdon, kuin nyt muutenkin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Makuasioista ei voi kiistellä, mutta eikö vihkiytyneimmänkin viisuiskelmäfanin korvaan joskus kuulosta, että samaa mössöä suolletaan vuodesta toiseen? PKN:n eilistä esitystä edeltäneet kappaleet olivat minusta ainakin aika mitäänsanomattomia. PKN:n jälkeen käänsinkin kanavaa ja palasin vain sijoituksen tarkistaakseni.