Miikka Keränen Vihreä poliitikonalku vaihtaa välillä vapaalle ja puhuu kulttuurista, musiikista, ruuasta - kaikista pienistä ilmöistä.

Euroviisut 2015: Semifinaali 2

Ja taas jatkuu! Arvostelin aiemmin ensimmäisen semifinaalin, nyt on luvassa toinen. Tässä semifinaalissa on vähemmän jännitettävää, koska tässä vaiheessa Suomenkin kohtalo on jo tiedossa. Pieni paljastus heti alkuun: kovin väkeviä vastustajia täältä ei taida löytyä, paitsi ehkä kahta lukuunottamatta. Mitkä ne maat ovat - lue ja ota selvää!

Liettua

This time! Tällä kertaa Liettua todella yllättää viisuyleisön, ja päästää lavalle valloilleen täysin unohtumattoman duon esittämään mitä mielikuvituksellisimman kappaleen rakkaudesta. Tai sitten ei. Tämä kappale on nähty ja kuultu jo paljon ennen kisoja. Ei siis haittaa, jos vähän myöhästyt toisen semifinaalin alusta. Tee rauhasi kunnon viisueväät!

Irlanti

Viisukonkari Irlanti päätti ilmeisesti jatkaa Tanskan viitoittamalla tiellä: jee, lisää ysiluokan päättäjäisbiisejä! Tässä on se tyttö, joka ei koskaan puhunut kenellekään mitään, mutta yllätti viimeisenä päivänä kohtalaisen lahjakkaalla äänellään. Yleisö, kuten ysiluokkansa päättävät, jaksavat hehkuttaa tätä ensimmäisen viisitoista sekuntia, mutta pian huomion jo vie selfiekeppi tai joku muu vempain.

San Marino

Uskokaa tai älkää: San Marinoa ei edusta tänä vuonna Valentina Monetta! Sen sijaan lilliputtivaltiosta löytyi tällainen puolivalmis ja epätoivoinen poppailu. Jos ne viisueväät ovat edelleen kesken, niin ei siis mitään hätää. Anna vain sen dipin tekeytyä jääkaapissa ennen kuin alat siihen sipsejä kastelemaan. Maistuu paremmalta.

Montenegro

Lane moje, ovih dana… Eiku ai, tämähän olikin joku uusi kappale! Ihan kivaa vaihteluahan tämä on, mutta taisi Montenegro jättää silti jotain mystiikkaa ja aitoutta sinne Serbian puolelle, kun vuoden 2004 kappaleestaan tekivät näin keskinkertaisen uusinnan.

Malta

Ilmeisesti Conchita Wurstin vahva tulkinta viime vuonna herätti nämä itsenäiset sotilasnaiset näihin kisoihin. Ikävä kyllä lopputulos on Maltan kohdalla vähän mitäänsanomaton, vaikkei sen suurempiin virheisin juuri sorrukaan.

Norja

Katsoin Norjan finaalin ja hieman yllätyin kyllä norjalaisten valinnasta. Toisaalta tarjonta nyt ei ollut mitenkään ylitsepursuavan hedelmällistä, mutta ei tämä nyt ihan ensimmäisenä jäänyt mieleen. Jäin jopa kaipaamaan sitä pitsalaulua. Olen aika vaativa näiden herkistelybiisien kanssa – ja tämän kohdalla tuomio on seuraava: joko pykälän verran enemmän kohti mystistä kansanlaulua tai pykälän verran kohti traagista tulkintaa. Välimuoto ei toimi.

Portugal

Oi ja voi. En voi oikein muuta sanoa, kuin että vähän jää sellainen olo, että koko kappale on vain harjoitus. ”Vedetään tämä nyt vähän tällaisella puoliteholla ja sit keikalla vasta kunnolla, säästetään vähän paukkuja.”

Tšekki

Anteeksi kovasti, mutta tässä vaiheessa arviota olen jo ehdollistunut näille duetoille, jotka pyrkivät kaiketi koskettamaan syviä tuntemuksia. Kun mitään ei tehdä erilailla, niin on täysin mahdoton huomata edes eroja. Sortuu siis perinteiseen viisujen helmasyntiin: yritetään tehdä jotain koskettavaa, muttei olla tarpeeksi rohkeita vaan pelataan varman päälle. Riskinottoa, kiitos!

Israel

Onneksi Israelin esiintyjä sen itsekin myöntää: melkoinen mammanpoikahan tämä on. Kertosäkeestä tulee mieleen Turkin matkailumainos ja muut osiot unohtuvat kyllä saman tien. No, tässä vaiheessa semifinaalia olen ihan kiitollinen, että tulee edes vähän jotain rytmiä. Ei tällä kyllä kärkeen kiritä, mutta onpahan vaihtelua. Ja laulaja, varos vähän niin näen paremmin nuo taustatanssijat!

Latvia

Mystinen ja vahva – tai ainakin yritys on kova. Erottuu joukosta, mutta on täysin kuulijasta kiinni onko se edukseen vai ei. Itse olen niin myötämielinen, että en lähde tämän kappaleen kohdalla vessaan. Se on tässä semifinaalissa jo paljon se.

Azerbaidžan

Ei, ei, ei. Jos kappaleen nimessä mainitaan susi, niin silloin pitää olla kyllä jotain tunnettakin mukana. Mutta tämä on nyt vain tällainen perinteinen ääntenkosiskelu rallattelu, höystettynä epämääräisenä juoksenteluna lavalla. Ei kiitos.

Islanti

Mie niin haluaisin, että Islanti joskus voittaisi. Mutta eipä tarvitse ensi keväänäkään ostaa lippuja jäiseen saarivaltioon. Saattaisin kokea vähemmän tylsyyttä ja puutumusta, jos kaikki tämän vuoden viisut eivät olisi tästä samasta hirrestä veistetty. Ja se on muuten se hirsi, jota vedellään, kun nukutaan. Mitä unilääkkeisiin tulee, niin tämä on ehkä yksi niistä tehottomimmista – eli tylsistä vähiten huono? Kai sekin on kunnia.

Ruotsi

Ja taas länsinaapurimme pesee muilla pöytää. Todella ajanmukainen, tanssittava ja kutkuttava kappale, jonka esittää vielä erittäin karismaattinen nuorimies. Jos tällä ei onnistu, niin ei sitten millään. Ruotsin bailubiisi loistaa kirkkaana muiden joukosta, ja herättää viimeistään tässä vaiheessa viisukatsomot. Toisaalta suurtakaan liekkiä ei tarvitsisi näin kuivassa porukassa.

Sveitsi

Loppua kohdenhan tämäkin semifinaali vähän paranee. Sveitsin kappale ei ole mikään erityinen, mutta ihan toimiva kokonaisuus. Jälleen jään ehkä vähän toivomaan, että olisivat biisintekijät uskaltaneet rohkeasti laittaa pökköä pesään. Kokonaisuus jää paikoitellen hieman vaisuksi, mutta ihan toimiva viisupop hitusella mystiikkaa.

Kypros

Aivan kamalaa. Turhanpäiväistä rämpyttelyä, josta yritetään väkisin vääntää jokin romanttinen ele. Siis se kiusallinen hetki, kun sulhanen ottaa kitaran esiin ja laulaa häissään ” Tuu mun vaimoksein. ”
Paetkaa kun vielä voitte.
 

Slovenia

Kappaleen ensimmäiset kissankidutus sekunnit kannattaa sietää, sillä loppu on yllättävän hyvä kokonaisuus. Vähän hosuttu vaikutelma jää, etenkin kun lavashow tuntuu olevan aivan eri universumista. Mutta muutoin tykkään ja näkymätön viulu soi hienosti. Kertosäe jää mieleen ihan miellyttävä tavalla.

Puola

Yksi vilkaisu lavalle riittää kertomaan mistä on kyse. Kaikki on vaaleanpunaista ja mautonta. Ei näin lopuksi jaksa enää tällaiseen edes keskittyä. Matkallani vessaan jään pohtimaan mitä kappaleella edes yritettiin saavuttaa. Jos siis yritettiin.

---

Omat suosikkini jatkoon:

Unohdin viime arvostelussani huomauttaa, että kaikki kymmenen suosikkiani eivät suinkaan ole mielestäni mitenkään erityisen hyviä. Osa niistä nyt on vain sellaisia, että näen mieluummin ne jatkossa kuin jotkut toiset niitäkin huonommat. Tälläkin kertaa omat kärkikappaleeni sisältävät myös tällaisia vähemmän-vihaa-aiheuttavia –kappaleita.

Ruotsi, Slovenia, Sveitsi, Israel, Latvia, Malta, Irlanti, Montenegro, Islanti, Tšekki

Veikkaukseni jatkoon menijöistä:

Ruotsi, Slovenia, Montenegro, Irlanti, Islanti, Malta, Norja, Tšekki, Azerbaidžan, Israel

---

Kuinka kovaan suoritukseen Ruotsi yltää? Miten käy muiden pohjoismaiden? Kenet haluat nähdä lauantain finaalissa? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Anteeksi Puola, en harjoituksia katsoessani edes tajunnut, että laulaja istuu pyörätuolissa! Biisin sanoma paranee x100!

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa