Miikka Keränen Vihreä poliitikonalku vaihtaa välillä vapaalle ja puhuu kulttuurista, musiikista, ruuasta - kaikista pienistä ilmöistä.

Euroviisut 2015: Finaali

Nyt ovat finaalin osallistujat kaikki tiedossa, joten voinkin viimeistellä viisuarvosteluni tältä vuodelta. Ensin siis arvioin suoraan finaaliin päässeet ja lopuksi jaan tietysti legendaariset viisupisteeni finalistien kesken! Suomea ei valitettavasti finaalissa ole, mutta kannattaa silti katsoa viisujen loppuhuipennus myös tänä vuonna: luvassa on taas suuria tunteita ja väriloistoa!

Australia

Yhdellekään viisufanille ei pitäisi tulla yllätyksenä, että Australia on ihan hulluna viisuihin. Siellä kisoja herätään katsomaan aamuvarhaisella ja nyt monen villiunelma vihdoin toteutui: maa ottaa osaa kisoihin!

Valitettavasti tämä juhlavuoden kunniaksi järjestetty erityiskunnia valuu hieman hukkaan. Australia on onnistunut tuottamaan ihan toimivan kesäbiisin, mutta pelaa liikaa varman päälle. Riskinoton pelko paistaa kauas ja kappale on valmiiksi purtu. Ei tällä kaukainen sisarusmaamme voittoa vie, mutta ainakaan ei tarvitse palata kotiin häpeän saattelemana.

Espanja

Espanja on useana vuonna ottanut kisat aika leppoisasti, ja laittanut jos minkälaista viritelmää. Ilmeisesti nyt jokin viisukärpänen on purrut siellä paikallisiin tv-tuottajiin, ja voittoa haetaan hieman kunnianhimoisemmin. Espanjan kappale sopii hyvin tämän vuoden trendeihin: viittaviisut ja huutoviisut. Molempia esityksestä löytyy, mutta myös hieman mystistä temmellystä ja vahvaa, auringonkuumaa tulkintaa.

Iso-Britannia

Eurooppa ja viisukansa kantavat jostain syystä jotain kaunaa Iso-Britannia kohtaan. Sieltä siis saa tulla melkein mitä tahansa, eivätkä silti katsojat lämpene. Ehkä tänä vuonna kepeä ja hauska kappale onnistuu paremmin. Erityiskiitosta siitä, että kappale onnistuu samaan aikaan sekä ruokkimaan nostalgiannälkää että viemään meitä johonkin lähitulevaisuuteen.

Italia

Italia yrittää todella voittaa. Pakkohan se on myöntää, että tämä kappale on kaikessa mahtipontisuudessaan melko mykistävää kuultavaa. Oopperapop saa varmaan useammankin viisufanin haukkomaan hetkeksi henkeä. Mie taas olen niitä, joille mikään ei riitä. Täyden kympin suoritukseksi tämä vaatisi ehkä hivenen lisää pohjoismaista melankoliaa. Lahjakkaita laulajia, mutta aito tunne jää vielä vähän puolitiehen. Olematta ikärasisti on pakko sanoa: ehkä se tulee sitten iän ja esiintymiskokemuksen myötä.

Itävalta

Liian vahvalla hipsteriviballa kyllästetty kappale ja passiivinen lavashow varmistavat, ettei Itävalta joudu ainakaan kahtena vuonna putkeen järjestämään kisoja. Isäntämaalle suotakoon tällainen viritelmä, mutta muuta kehuttavaa ei oikein jää.

Ranska

Maailmanparannusbiisien ja vahvojen tulkintojen kyllästämissä kisoissa Ranska nousee mielestäni yli muiden. Ehkä ne ranskanopinnot hieman auttavat, kun ymmärtää hieman itsekin laulun sanomaa – ilman lyriikoita kappale jää vähän ontoksi. Mutta sanoineen päivineen Ranskan viisu nivoutuu kokonaisuudeksi, joka koskettaa eikä tunge maailmanrauhaa kenellekään puoliväkisin kurkusta alas. Jos joku sodanvastainen kappale pitää valita, niin valitaan ehdottomasti tämä.

Saksa

Saksa pyrkii viehättämään viisuyleisiä hieman femme fatale –tyylisellä kappaleella. Itse olisin ehkä lisännyt parin vodka martinin verran James Bondia tai muutaman sauhun verran sikarintuoksuista kapakkaa. Ei huono, muttei nyt mikään timanttikaan.

---

Ja tässä lopulliset pisteeni:

1 piste: Kreikka

Kreikka vakuutti vasta live-esiintymisellään. Koskettava kappale, jonka pelkistetty esitys hioo kirkkaaksi. Mutta ei näille edellisen vuoden voittajan matkijoille voi tätä enempää kunniaa silti suoda!

2 pistettä: Australia

Ei ehkä kolahda erityisemmin, mutta yleiseen tasoon verrattuna on ihan toimiva. Ei kyllä silti pääse kesäsoittolistalleni.  Mutta pitäähän nyt erityisvierasta vähän muistaa – tulkaa toistekin!

3 pistettä: Italia

Italian kohdalla saatan mennä ehkä vähän massan mukana. Mutta ehkä voin kolmen pisteen verran arvostaa lahjakkaita nuoria miehiä ja laadukasta light-oopperaa.

4 pistettä: Espanja

Pitkästä aikaa kunnon yritystä ja tunteenpaloa! Erottuu edukseen muista huutajista.

5 pistettä: Iso-Britannia

Yksi näiden kisojen omaperäisimmistä viisuista, joka nostattaa herkästi hymyn huulille! Pilkettä silmäkulmaan Eurooppa, ja everybody dance!

6 pistettä: Slovenia

Heikkoudet: liikaa nasaalia ja ilmaviulu on hieman epileptinen.
Vahvuudet: Kertosäe jää heti mieleen ja biisi sopii hyvin viisumuottiin, olematta kuitenkaan siitä suoraan väännetty.

7 pistettä: Ranska

Pelkistetty, tumma, toiveikas. Sopii hyvin Euroopan tilanteeseen olematta liikaa maailmanrauhaa toivova missi.  Laulaja laulaa tuhkan ja raunioiden keskeltä toivosta ja elämästä, eikä ymmärrä vihansanoja. Koskettaa ainakin minua.

8 pistettä: Viro

Pikkuveljemme ei aluksi puhutellut minua juuri lainkaan. Mutta pikkuhiljaa tämä kaurismäkimäinen tunnelma on alkanut tehdä tilaa suosikkieni joukossa. On samaan aikaan sekä todella tyylikäs että todella rahvaanomainen, eli yksinkertaisuudessaan suorastaan nerokas viisu.

10 pistettä: Ruotsi

Tämähän on viisuna melko pitkälti napakymppi. Valmis kesähitti, toimiva esitys, karismaattinen laulaja ja loistaa balladien keskeltä kuin Naantalin aurinko. Hieman ehkä ennakkosuosikin viitta (!) painaa sen verran kuitenkin niskassa, että kappale kokee nopeasti inflaation. Onneksi kertosäe on sen verran onnistunut, että tätä kehtaa laulaa vielä vuosienkin päästä viisuvoittajana: Olemme aikamme sankarit!

12 pistettä: Belgia

Nuori, lahjakas ja kalmankalpeudessaan hyytävän komea Loïc iski heti ensikuulemalta. Kappale on hurmaavan omaperäinen ja äärimmäisen nykyaikainen. Kuin viisujen oma Lorde.  Vaikka menen lähes takuuseen, siitä että Ruotsi voittaa viisut – tai ainakin tulee pärjäämään paremmin kuin Belgia, oli minun laitettava Belgia kärkeen. Arvostan pientä riskinottoa vähän enemmän kuin hittitehtaalta haettua ”varmaa nakkia”. Ja vastahan sitä oltiin Ruotsissa, eikö voitaisi lähteä välistä vaikka Brysseliin?
 

---

Kiitos viisufanit! Mahtavaa viisulauantaita kaikille! 

Arvioni ensimmäisestä semifinaalista: Semifinaali 1

Arvioni toisesta semifinaalista: Semifinaali 2 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Minäkin veikkaan, että Ruotsi voittaa. Ainoa vika biisissä on, että se on jo vähän "liian täydellinen".

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ruotsin korvamato tarttui päähän Aamu-TV:n uutisista. Että eikö tosiaankaan Suomessa osattaisi tuollaista biisiä tehdä...!?

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa